Ineke Bosch is physician assistant bij De Kinderkliniek van het Flevoziekenhuis in Almere. Met hart en ziel begeleidt ze hier onder meer kinderen met erfelijk te hoog cholesterol. Haar poli binnen De Kinderkliniek is LEEFH centrum.
“Ons LEEFH centrum is ontstaan vanuit de diabetispoli, waar een hoog cholesterol ook een risicofactor is,” vertelt ze. “Ik ging meedraaien met een vasculair specialist en kwam uiteindelijk terecht bij Bert Wiegman; de toenmalig kindercardioloog in het AMC met een enorme expertise over FH bij kinderen. Dit heeft mijn ogen geopend. Eén op de 300 mensen en dus ook een op de 300 kinderen heeft FH. Dat is een enorme risicofactor voor hart- en vaatziekten. In de kindertijd, maar zeker ook als kinderen eenmaal volwassen zijn. Het is erg belangrijk om dit op te sporen, zeker omdat het zo goed te behandelen valt. Samen met Bert Wiegman is toen de kinderpoli voor FH In De Kinderkliniek opgezet.”
Tandenpoetsen
De arts legt dit mensen niet op, maar gaat er met hen over in gesprek. “Soms stellen mensen voor dat ze eerst proberen om door hun leefstijl aan te passen hun cholesterol naar beneden krijgen. Ik vind dat altijd een prima idee. Dan kijken we daarna wat de uitkomst is. Dan volgt toch eigenlijk vaak wel medicatie, maar dan staan ze er wel achter en hebben we alles geprobeerd voordat gestart wordt. Mensen zullen dan een leven lang medicatie gaan nemen, het is belangrijk dat ze daarvoor gemotiveerd zijn.”
Samenwerking
Kinderen komen op verschillende manieren bij Ineke terecht; Omdat één van de ouders FH heeft, of omdat een kind met een hoog cholesterol vanuit een andere poli van De Kinderkliniek wordt verwezen, en er vervolgens sprake blijkt te zijn van FH. “Het komt voor dat via het kind een nieuwe FH-familie wordt gevonden. Zo hebben wij al verschillende kinderen opgespoord met een verhoogd Lp(a) (een aangeboren verhoogd Lp(a) geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, red.). Inmiddels worden kinderen met een te hoog LDL steeds vaker door huisartsen en vanuit andere poli’s in De Kinderkliniek naar ons doorverwezen. Dat is een heel goede ontwikkeling,” vertelt Ineke. “Omdat er goede behandelmogelijkheden zijn, is het heel belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Bij een kind met een erfelijk hoog cholesterol kan zo nodig op achtjarige leeftijd worden gestart met de behandeling. Dat is niet alleen beter voor zijn gezondheid, maar zo leert een kind op jonge leeftijd om hiermee om te gaan. Door gezond te eten, niet te roken en te bewegen, maar ook door dagelijks de medicijnen te nemen. Dat het er gewoon bij hoort, net als tandenpoetsen. Ik leg kinderen altijd uit dat tandpasta is om je mond schoon te spoelen en pilletjes om je vaten schoon te houden.”
Schuldgevoel
Ineke begeleidt naast kinderen ook ouders. “Zij spelen een belangrijke rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl bij hun kind. Soms moet ik ze daarin afremmen. Uitzonderingen mogen, anders is het voor een kind geen doen. Er mogen best eens patatjes op het menu, maar niet elke dag.” Ouders schrikken soms als blijkt dat een kind iets heeft wat is aangeboren en nooit meer over gaat. Ineke: “Soms voelen ze zich schuldig, daar hebben we het dan over. Want ze kunnen er natuurlijk helemaal niets aan doen. We helpen ouders om hun kind zo goed mogelijk te begeleiden. En dan hoop ik dat iets wat risico vormt een soort van normaal gaat worden. Iets waarmee je heel erg goed kunt leven. En waarmee een kind een lang en gelukkig leven kan leiden.”