Cholesterolbepaling hoeft niet op een lege maag

3 mei 2016

Het maakt niet zoveel uit voor de bepaling van het lipidenprofiel of een patiënt nuchter is of niet. Niet-nuchter prikken zou vanaf nu de standaard mogen zijn, zeggen experts in European Heart Journal.

 Cholesterol bepalen
Beeld: Shutterstock

Tot nu toe wordt geadviseerd om een lipidenprofiel, oftewel ‘het cholesterol’ na 8 uur vasten te bepalen. Meestal komt dat neer op een nuchtere ochtendbepaling. Dat is lastig voor zowel patiënten als laboratoria. Experts op het gebied van atherosclerose en klinische chemie hebben de koppen bij elkaar gestoken, het beschikbare bewijs beoordeeld en zijn tot het standpunt gekomen dat die nuchtere bepaling doorgaans niet nodig is.

Het verschil tussen de nuchtere en niet-nuchtere waardes is klinisch niet significant (triglyceriden 0,3 mmol/l hoger, LDL en totaal cholesterol 0,2 mmol lager, HDL onveranderd). De variatie in de tijd is voor nuchtere en niet-nuchtere waardes vergelijkbaar, net als de associatie met de kans op hart- en vaatziekten. Alleen bij een erg hoge triglyceridenwaarde (>5 mmol/l) valt een nuchtere bepaling te overwegen. Het is ook verstandig om mensen te waarschuwen geen enorm vette maaltijd te nuttigen op de dag van de prik, omdat de triglyceride-concentratie daardoor sterk stijgt.

Sophie Broersen

@medischcontact

tags: ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam