Zorgprofessionals

Wanneer er in een familie meerdere personen met een hoog LDL-cholesterol zijn, is er misschien sprake van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Personen met deze aandoening hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het belang van tijdige herkenning, diagnose en behandeling in de eerste én tweede lijn is daarom groot. DNA-onderzoek wordt gebruikt om de diagnose te bevestigen.

 

patient

FH

FH (Familiaire Hypercholesterolemie) is één van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Lees meer »

zorgprofessional

Rol huisarts en specialist

Zorgprofessionals in de eerste of tweede lijn spelen een grote rol nu het bevolkingsonderzoek naar FH niet meer bestaat. Lees meer »

diagnose

Diagnose

Er zijn verschillende manieren om FH te herkennen. Zo is er een diagnoseschema ontwikkeld met heldere richtlijnen. Lees meer »

FH diagnose tools

Handige rekentool voor zorgprofessionals. Ga naar de tool »

DNA

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek wordt gebruikt om de diagnose te bevestigen en is voor familieonderzoek noodzakelijk. Lees verder »

weetje

Behandeling

De richtlijnen voor (diagnostiek en) behandeling. Lees meer »

 

familie

Familieonderzoek

Juist omdat actieve opsporing van familieleden niet meer plaatsvindt, spelen zorgverleners een belangrijke rol. Lees meer »

 

kinderen

Kinderen

In Nederland hebben bijna 17.000 kinderen (jonger dan 18 jaar) FH. Er zijn richtlijnen voor onderzoek en behandeling van kinderen. Lees meer »

zwangerschap

Zwangerschap

Bij vrouwen met FH wordt het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden. Lees meer »

 

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam