Patiënt en familie

Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over FH. Als patiënt of als familielid van een FH-patiënt.

 

 

 

diagnose

Wat is FH?

FH is de afkorting van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol. Lees meer »

onderzoek

Cholesterol

Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het is dus nodig. Zonder cholesterol kunnen mensen niet leven. Lees meer »

DNA

DNA onderzoek

Je huisarts of specialist stelt de diagnose. Als hij FH vermoedt, dan kan hij DNA-onderzoek aanvragen.  Lees meer »

familie

Familieonderzoek

Omdat FH erfelijk is, is het belangrijk dat je familie ook onderzocht wordt. Eerstegraads familieleden hebben immer 50% kans om ook FH te hebben. Lees meer »

zorgprofessional

Behandeling

Als je niets doet zijn de risico’s van FH groot. Die risico’s nemen af als FH behandeld wordt. Vaak tot normale waarden. Lees verder »

kinderen

Kinderen

Bij kinderen is een hoog cholesterol vaak de aanleiding om op FH te testen. De kans dat het hoge cholesterol wordt veroorzaakt door FH is groot. Meer lezen »

zwangerschap

Zwanger

Bij vrouwen met FH wordt het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden. Als je zwanger wilt worden, adviseren we je met je huisarts (of specialist) te overleggen. Meer details »

uitslag-onderzoek

Eigen risico en verzekeringen

Het FH-erfelijkheidsonderzoek valt onder de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed. Wel is het van invloed op het eigen risico. Meer details »

privacy

Privacy

Al onze medewerkers en de FH-consulenten in de regionale LEEFH-centra ondertekenen bij indiensttreding een geheimhoudingsverklaring. Meer details »

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam