Familieonderzoek

Omdat FH erfelijk is, is het belangrijk dat je familie ook onderzocht wordt. Eerstegraads familieleden hebben immer 50% kans om ook FH te hebben. LEEFH coördineert (landelijk) het onderzoek naar families met FH. Wil je weten of FH in jouw familie voor komt? Neem dan contact op met LEEFH.

Bekijk hier hoe FH een familie treft en het belang van testen (vraag testpakket aan) en vroege opsporing.

Maak een eigen animatie om je familie over FH te informeren en
te laten weten hoe zij zich kunnen testen.

familie-roodFamilies worden niet meer actief benaderd. Dat was tot 2014 wel zo. Toen deed de StOEH bevolkingsonderzoek naar FH. In de huidige situatie is dat niet meer mogelijk. Het erfelijkheidsonderzoek valt nu onder ‘verzekerde zorg’ (de ‘gewone’ zorg waar je je ziektekostenverzekering voor hebt). Dit betekent dat een familielid zelf met een zogenaamde zorgvraag moet komen. Dus, met de vraag: ‘Heb ik FH?’ Het houdt ook in dat je via je huisarts (of specialist), je kunt hiervoor een  testpakket  aanvragen.

Personen met FH informeren bij voorkeur zelf hun familieleden. Dit kan eventueel via deze familiebrief. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een familieconsult. Mocht je hier vragen over of hulp bij nodig hebben, bel ons gerust.

Voor het benaderen van jouw familieleden, kan ook een volmacht worden gegeven aan stichting LEEFH.

 

Stichting LEEFH
Paalbergweg 26
1105 BV Amsterdam