Zwanger en kinderwens

Bij vrouwen met FH wordt het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden. Als je zwanger wilt worden, adviseren we je met je huisarts (of specialist) te overleggen. Heb je hartklachten, dan is overleg met een specialist noodzakelijk.

Dr. Jeanine Roeters van Lennep van Erasmus MC vertelt in deze video meer over FH en zwangerschap.

 

zwangerschap-roodJe kunt het beste 1 tot 3 maanden voordat je stopt met de pil (of andere vorm van anticonceptie) stoppen met het nemen van cholesterolverlagende medicijnen, maar doe dit altijd in overleg met je behandelend arts.

Stel je hebt FH en je wilt je kind vroeg testen, dan kun je overwegen om het DNA van je kindje te laten onderzoeken via navelstrengbloed. Je kunt hiervoor via LEEFH een testpakket opvragen.

Heb je FH en een kinderwens?
Het is verstandig om voor de zwangerschap na te gaan of je partner ook FH heeft. Die kans is ongeveer 1 op 300. Als beide ouders FH hebben, is er 25% kans op een kindje met homozygoot FH. Dit is een zwaardere variant van FH. Medicijnen werken dan vaak niet voldoende. Met aferese (filteren van het bloed, vergelijkbaar met nierdialyse) wordt het vet elke twee weken uit het bloed gehaald. Als je partner ook FH heeft, dan kan een klinisch geneticus jullie al voor de zwangerschap begeleiden bij het maken van keuzes. Heeft je partner geen FH dan kan jullie kind geen homozygoot FH krijgen. Het heeft dan 50% kans op FH. De meeste stellen kiezen er dan voor om te proberen zwanger te worden.

Voordat je probeert zwanger te worden: overleg met je behandelend cardioloog of internist. Word je door de huisarts begeleid? Vraag een verwijzing naar een regionaal LEEFH centrum.

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam