Zwangerschap

Bij vrouwen met FH wordt het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden. Heeft de patiënt hartklachten, dan is overleg met een specialist noodzakelijk.

 

 

zwangerschap-roodOver het algemeen wordt aan vrouwen met een kinderwens het advies gegeven om 1 tot 3 maanden voor het stoppen met de anticonceptie, geen cholesterolverlagende medicijnen meer te gebruiken. De medicatie wordt weer gestart nadat de borstvoeding is afgesloten. Wanneer een patiënt stopt met de medicatie, dan zal het cholesterol toenemen. In de praktijk blijkt dat dit – bij de over het algemeen jonge vrouwen – geen problemen oplevert. Een gezonde levensstijl kan worden voortgezet (of geadviseerd). Een periode van één tot twee jaar zonder medicatie is acceptabel, zeker als daarvoor het cholesterol goed onder controle was.

Navelstrengbloed

Het is mogelijk om via navelstrengbloed het DNA van het kind op FH te testen. Het is van belang dat naast het navelstrengbloed ook een bloedmonster van de moeder wordt meegestuurd i.v.m. het uitvoeren van een maternale contaminatietest. Bijgaand de procedure.

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam