De waarheid over cholesterol

22 juni 2016

De afgelopen tijd zijn er veel berichten in de media verschenen over cholesterol. LEEFH ondersteunt de medische visie, gebaseerd op meer dan 100 jaar wetenschap.

LDL-cholesterol
LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart en vaatziekten en moet serieus genomen worden. Of je gaat behandelen met statines hangt af van de combinatie van risicofactoren die een individu heeft. Het dichtslibben van bloedvaten; atherosclerose, is een proces wat gestuurd wordt door meer factoren dan alleen cholesterol. Ingewikkelde materie. Doktoren proberen hun patiënten zo goed mogelijk te managen op dit gebied. Gelukkig zijn alle richtlijnen over de hele wereld het er over eens dat onder andere het behandelen van een verhoogd cholesterol de sterfte als gevolg van hart en vaatziekten reduceert.

DNA-fout
Je kunt er uiteraard beter voor zorgen dat je cholesterolwaarden op orde zijn door gezonde leefstijl. Helaas is bij sommige mensen sprake van een DNA-fout waardoor het cholesterol niet goed verwerkt wordt door de lever. Met dieet alleen krijg je dit helaas niet op orde. Deze mensen hebben familiaire hypercholesterolemie FH. ZONDER medicatie hebben zij een 13x hogere kans om hartziekten te krijgen op jonge leeftijd. Een infarct op 35 jarige leeftijd is bij deze aandoening geen uitzondering. Schrijnende gevallen die we nu goed kunnen behandelen met cholesterolverlagers. Alleen al uit respect voor deze mensen en hun families moet de ongenuanceerde berichtgeving over cholesterol stoppen.
Zie ook het artikel van Janneke Wittekoek ‘Wat je nog niet wist over hartkwalen’. 

tags: ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam