‘Mijn doel is hart- en vaatziekten voorkomen!’ 

20 april 2017

LEEFH ging in gesprek met Corien Flint. Verpleegkundig specialist bij de afdeling Vasculaire Geneeskunde in het UMC Utrecht. UMCU is een van de regionale LEEFH centra. Wat komt zij tegen in de praktijk op gebied van Familiaire Hypercholesterolemie?

‘Mijn naam is Corien Flint en sinds 2013 werk ik als verpleegkundig specialist bij de afdeling Vasculaire Geneeskunde in het UMC Utrecht. Daarvoor heb ik een hele tijd als verpleegkundige gewerkt op de verpleegafdelingen cardiothoracale chirurgie (hartchirurgie) en cardiologie.

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die aanvullend opgeleid is op masterniveau. Zelf heb ik Verplegingswetenschap gestudeerd en heb ik daarna de opleiding tot verpleegkundig specialist gedaan. Tijdens mijn opleiding ben ik intensief begeleid door een van de internisten, waarbij ik me gespecialiseerd heb in de diagnostiek en behandeling van (moeilijk behandelbare) hoge bloeddruk en familiaire hypercholesterolemie (FH).

Mijn doel is hart- en vaatziekten te voorkomen bij mensen. Dat is het allerbelangrijkste. Het lastige hierin is dat mensen zich niet ziek voelen en wel medicijnen moeten slikken om ziekte te voorkomen. Verder geef ik, als dat nodig is, leefstijladvies. Ik ondersteun mensen bij het goed innemen van de medicijnen en leg hen het belang uit van voldoende bewegen en het hebben van een gezond gewicht. Verder adviseer ik mensen met FH producten met veel dierlijk vet zoveel mogelijk te vermijden.

De opsporing van mensen met FH vormt ook een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik ben als regioconsulent verbonden aan de stichting LEEFH. Door FH tijdig op te sporen, kan tijdig gestart worden met behandeling en kunnen we hart- en vaatziekten voor een belangrijk deel voorkomen of uitstellen.

In mijn werk vind ik het contact met patiënten erg leuk. Ik krijg met heel veel verschillende mensen te maken. Familiaire Hypercholesterolemie kan namelijk iedereen overkomen.’

tags: , , ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam