‘We zijn echt mensen aan het redden bij LEEFH’

13 maart 2018

Mijke de Groot werkt sinds vorige zomer bij LEEFH. ‘Ik beantwoord de eerstelijns vragen, ik leg mensen uit hoe het FH-onderzoek in zijn werk gaat en ik verstuur de testpakketten.’ Zodra de vragen inhoudelijker worden, vraagt Mijke haar collega Sabine erbij. ‘Het is ongelooflijk hoeveel ik hier leer’, zegt Mijke enthousiast. ‘Ik heb geen medische achtergrond, maar vind het werk bij LEEFH heel interessant.’

Mode en kleding

Mijke heeft een opleiding gedaan in de Mode en Kleding. ‘Hartstikke leuk natuurlijk’, vertelt ze. ‘Maar om daar je brood in te verdienen, moet je écht heel goed zijn. Ik geloof niet dat ik dat ben.’ Bescheidenheid siert de mens en LEEFH heeft geluk, want aan een office-manager heeft de organisatie aan Mijke een hele goede. Mijke is namelijk na haar opleiding Mode en Kleding Personeelswerk gaan studeren. ‘Ik heb een tijd bij een groot ICT-bedrijf op de personeelsafdeling gewerkt’, vertelt Mijke. ‘Maar toen het bedrijf in crisis kwam, begon ik mijn werk minder leuk te vinden. Ik kon het moeilijk verkroppen dat ik een goede band had met mijn collega’s en dat we van zoveel mensen afscheid moesten nemen.’

‘Je wilt toch niet dat je zoon straks in elkaar zakt op het voetbalveld?’

 

Mensen redden

Bij LEEFH zijn haar ervaringen louter positief. ‘Ik heb afwisselend werk. Ik spring zo nu en dan op de fiets om testuitslagen bij het AMC op te halen, ik doe veel administratief werk en heb veel contact met mensen aan de telefoon. Ik vind het fijn om mensen gerust te stellen. Om ze voor te lichten over FH en hen erop te wijzen hoe belangrijk het is dat hun kinderen ook getest worden.’ Mijke  benadrukt het belang van het laten testen van kinderen. ‘Het is zo waardevol dat kinderen op tijd getest worden. Ik heb vaak mensen aan de telefoon die hier het belang niet meteen van inzien.’ Mijke is daar dan heel duidelijk in naar de mensen die ze spreekt. Ze is zelf ook moeder van twee mooie jongens en moet er niet aan denken dat er iets met hen gebeurt. ‘Je wilt toch niet dat je zoon straks in elkaar zakt op het voetbalveld?’, zegt ze. En daarna: ‘Dat is verschrikkelijk. Als ik iemand heb kunnen overtuigen om zichzelf te laten testen,  denk ik wel eens: zo. Weer een gezin gered. Je bent echt mensen aan het redden bij LEEFH.’

Bel met Mijke!

Mijke houdt van het administratieve werk bij LEEFH. Bovendien vindt ze het belangrijk dat LEEFH als organisatie blijft bestaan omdat dit werk zo belangrijk is. ‘Zinvol werk geeft meerwaarde. Ik heb hier een heel goed gevoel bij. Ik heb echt leuke gesprekken aan de telefoon met mensen waarin ik de waarde van het onderzoek kan overbrengen. Ik spreek ook wel eens Doktersassistenten die niet weten wat FH is. Voor mij is het een overwinning dat ik weer iemand heb kunnen voorlichten.’ En mocht u nou kinderen hebben die zich niet willen laten testen op FH, laat ze dan maar eens met Mijke bellen. ‘Ik wil graag met ze praten.’

tags: ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam