Interview met Manon Houter – directeur LEEFH

14 juni 2018

Manon Houter werkt sinds januari 2014 bij LEEFH. De stichting heette daarvoor nog StOEH (Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie) en is opgericht in 1994. Ook voor de StOEH heeft ze een aantal jaren gewerkt en gaf daar leiding aan de genetisch consulenten. Manon heeft geen medische achtergrond. Door haar ervaring als management trainer in diverse ziekenhuizen wist ze echter wel dat er met ziel en zaligheid in de zorg gewerkt wordt.

Affiniteit met FH
´Eigenlijk had ik destijds geen idee dat een te hoog cholesterol ook erfelijk kon zijn’ vertelt de LEEFH-directeur. ´Ik heb de term ´Familiaire Hypercholesterolemie´ dan ook heel vaak moeten oefenen voordat ik op gesprek ging Maar ze twijfelde niet lang toen ze deze opdracht voorbij zag komen. Een kleine stichting waar keihard aan een maatschappelijk relevant doel gewerkt wordt. Een overzichtelijke organisatie en belangrijk op landelijk niveau. ‘Bij LEEFH ben ik nu de managend directeur en mijn collega Janneke Wittekoek (cardioloog) heeft op medisch gebied de leiding. Met de beperkte middelen die we hebben is het mijn uitdaging om vooral slimmer te werken in plaats van harder en uiteraard met goede resultaten en plezier. Ik ben er trots op dat onze bekendheid steeds groter wordt, dat meer mensen beseffen dat een hoog cholesterol erfelijk kan zijn´, aldus Manon.

Manon Houter, directeur LEEFH

Manon Houter: ´Niet harder maar slimmer werken, met behoud van kwaliteit en plezier’

 

Leiding geven aan een leeg kantoor
Manon vertelt met een lach dat zij het nieuwe werken heeft uitgevonden. ´In het begin heb ik wel eens geroepen dat ik leiding gaf aan een leeg kantoor´. De genetisch veldwerkers van de StOEH zag zij soms maar eens per maand. ´Als de kaders duidelijk zijn, kan iemand prima op zijn manier zijn werk doen,´ vindt Manon. Mensen kunnen heel goed hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit werk leende zich daar uitstekend voor.

Meer vragen over FH
´Ik merk aan alle contacten dat mensen steeds beter weten wat FH is´, vertelt Manon. ´We krijgen steeds meer vragen binnen, via patiënten zelf en ook huisartsen. In de tijd van het bevolkingsonderzoek kregen mensen natuurlijk een oproep van de StOEH. Nu het bevolkingsonderzoek is gestopt, – naar mijn idee te vroeg moeten we dat toch anders aanpakken. We moeten alle kanalen inzetten om mensen voor te lichten over FH.

Nominatie
De nominatie voor de Value Based Health Care Prize was voor Stichting LEEFH een mooie opsteker. Ook al hebben ze de prijs uiteindelijk niet gewonnen. ´Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan Europese initiatieven die een innovatieve en waardegedreven manier van zorg voor patiënten leveren en daarbij streven naar vermindering van de kosten´, legt Manon uit. We zijn als stichting heel trots dat we hiervoor genomineerd waren.

Het mooist?
Dat Manon haar werk met ziel en zaligheid uitvoert, is duidelijk. ´Dit is werk van betekenis´, vindt ze.´Dit werk doen we samen met FH specialisten en huisartsen in het hele land. De vertaling naar de patiënt is onze zorgmissie. Ik vind het heel belangrijk dat de mensen met FH, zonder dat ze dit weten, worden opgespoord. Daarmee kunnen we namelijk een heleboel leed in families voorkomen. Dat vind ik het mooist

Tekst: Aefke ten Hagen
Beeld: Prive Manon Houter

tags: ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam