Bea Nijboer: Goede voorlichting is zo belangrijk!

12 september 2019

Goede voorlichting is zo belangrijk!
Bea Nijboer werkt sinds januari 2019 bij Stichting LEEFH. Hiervoor heeft zij verschillende banen in de zorg gehad. Bea is geen onbekende voor LEEFH; vroeger werkte zij bij de STOEH (Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie).

Bea Nijboer

Sluipmoordenaar
‘Vroeger gingen we actief naar de mensen toe´, vertelt Bea Nijboer. ‘Dat was veel effectiever, dan werden er soms hele families geprikt op een hoog cholesterol. Nu moeten mensen zelf aangeven dat ze onderzocht willen worden. Maar wat dat betreft is FH echt een sluipmoordenaar; niemand weet of hij of zij het heeft. Een hoog cholesterol voel je niet, terwijl er in de tussentijd van allerlei schade aangericht kan worden in je lijf.’
Kantoorbaan
Het was voor Bea wel even wennen; van het fysieke contact met patiënten naar een kantoorbaan. ‘Toch heb ik hier ook heel veel contact met de mensen. Mensen willen dingen vragen, ik licht hen voor over FH. Het komt geregeld voor dat huisartsen geen (dure) DNA-test willen aanvragen, omdat ze denken dat het allemaal wel meevalt. Dan vragen wij of we daarin kunnen bemiddelen. Ik kan veel betekenen voor mensen.
Nog 40.000 mensen gezocht!
Bea is nog lang niet klaar met haar werk. Er worden nog 40.000 mensen gezocht. ‘Het is zo belangrijk om de stichting en het werk dat we doen onder de aandacht te brengen´, vertel Bea vol vuur. ‘Vroeger ging het veel effectiever bij de STOEH, nu ben ik mensen aan het nabellen die ooit een pakket hebben aangevraagd maar nog niet hebben gereageerd. We verzinnen verschillende dingen om die 40.000 mensen toch te vinden.’
Een onzichtbare ziekte 
FH is een onzichtbare ziekte, maar je kunt wel behoorlijk ziek worden als je niets weet van de afwijking in je lijf. Zodra mensen weten dat ze FH hebben, is het dan ook van groot belang dat ze hun leefstijl gaan aanpassen. Niet te vet eten, veel bewegen en goed voor jezelf zorgen is het advies. ‘Ik spreek zoveel mensen´, zegt Bea. ´Als iemand zich laat testen omdat ik hem goed heb voorgelicht, dan mogen we toch wel zeggen dat we levens aan het redden zijn bij LEEFH.’

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam