Evelien Kars: ‘Jong erbij zijn is van levensbelang´.

3 maart 2020

Evelien Kars (40) vasculair verpleegkundige, Franciscus Gasthuis Rotterdam 

“FH. Jong erbij zijn is van levensbelang”

Evelien Kars ziet als vasculair verpleegkundige en FH-consulent mensen waarbij de diagnose FH is gesteld of wordt vermoed. De FH-consulent vertelt: ‘Het kan ook zo zijn dat er een ernstige verdenking voor andere erfelijke vetstofwisselingsstoornissen is. Bij verdenking op FH komt er in ieder geval een DNA-onderzoek. Het kan ook zo zijn dat mensen door de huisarts worden verwezen bijvoorbeeld wanneer familieleden een hoog cholesterol of vroegtijdige hart- en vaatziekten hebben, zo ontdekken we nog wel eens FH.´

LEEFH-centrum
Vanaf oktober 2019 heeft het Franciscus Gasthuis een LEEFH-centrum. Het is het tweede LEEFH-centrum in Rotterdam en de twee centra kunnen elkaar goed aanvullen. Er was dus een reden om een tweede LEEFH-centrum op te richten. ´Bovendien hebben we een ander verzorgingsgebied´,. licht Evelien toe. 

Evelien Kars: ‘Jong erbij zijn is van levensbelang’

 

FH bespreken met familie
‘Als FH- consulent onderhoud ik het contact landelijk bij LEEFH. De stichting stuurt een bericht als er een positieve index gevonden is. Ik neem dan contact op met de desbetreffende  persoon. We bespreken de uitslag samen en dan start ik het familiecontact op.’ Het contact met familie is volgens Evelien van groot belang. ‘Sommigen willen de familie direct inlichten, anderen nemen er de tijd voor. Ik ben er voor hen om de bezwaren weg te nemen. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat mensen bij wie FH is gevonden de verantwoordelijkheid nemen om hun familie dat te vertellen. Dat ligt wel eens lastig als er bijvoorbeeld een breuk is geweest en geen contact tussen familieleden.  Sommige FH-patiënten hebben hele goede argumenten om niet te vertellen dat ze FH hebben. Bijvoorbeeld als er een moeder van 90 is die dan nog getest zou moeten worden. Ik vind het dan toch nog steeds belangrijk dat de FH-uitslag besproken wordt. 

Leefstijl
Een ander belangrijk onderdeel van Eveliens werk als FH-consulent is het bespreken van leefstijl. ‘Het komt voor dat mensen gewoon door blijven roken als ze FH hebben. Heel gevaarlijk, want roken beschadigt de wand van het bloedvat. Dan kun je problemen krijgen met slagaderverkalking. Roken is echt een hele vervelende verslaving. Ik stuur mensen door naar de ‘rookstoppoli´ in het ziekenhuis. Daar krijgen patiënten een aantal consulten en worden ze intensief begeleid. Ik laat het onderwerp leefstijl altijd aan bod komen in mijn gesprekken met mensen. Ik bied iedereen een afspraak aan bij de diëtist, ik vind het belangrijk dat er iemand meekijkt met voeding. Mits mensen gemotiveerd zijn natuurlijk. Ik vind dat ik zelf ook een voorbeeldfunctie heb. Het zou heel raar zijn als ik zelf met de rook in mijn kleren mensen adviseer om daarmee te stoppen. Ik denk wel dat het het best werkt om mensen in hun kracht te zetten om motivatie te vinden voor verandering in plaats van met een wijzend vingertje klaar te staan. Ik heb heel veel plezier in mijn werk. Want we zijn echt levens aan het redden bij LEEFH. Er zijn nog 40.000 mensen die onontdekt rondlopen terwijl ze dachten volledig gezond te zijn. FH is goed te behandelen. Maar jong erbij zijn is van levensbelang. 

 

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam