In gesprek met Ineke Sterk – Verpleegkundig specialist Rivas Zorggroep

30 augustus 2021

Ineke Sterk werkt als verpleegkundig specialist bij Rivas Zorggroep. Zij is verbonden aan de vakgroep interne geneeskunde. Ze vertelt hoe haar dagelijkse werk eruit ziet.

‘Ik zie veel patiënten na een doorgemaakte hart- en vaatziekten bij mij op het spreekuur’, vertelt de verpleegkundig specialist. ‘Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen een ooginfarct krijgen en een deel van het gezichtsvermogen kwijtraken. Het is dan belangrijk om te zoeken naar de oorzaak. Heeft iemand misschien een hoge bloeddruk, suikerziekte of een veel te hoog cholesterol? En is dat hoge cholesterol mogelijk erfelijk?

In onze regio zijn pas ongeveer vier van de tien mensen gevonden met een erfelijk verhoogd cholesterol. Er is dus nog winst te behalen! Om die reden wilden wij graag een LEEFH-centrum worden.’ Roel Lubbers (kinderarts), Pascal Fransen (internist), Mario Creanza (cardioloog), Leo Wielaart (huisarts) zijn de betrokken artsen bij ons LEEFH- centrum´, legt Sterk uit.

 

Ineke Sterk

Ineke Sterk

Huisartsen

Het is heel belangrijk dat huisartsen op de hoogte zijn over Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Zij kunnen een grotere rol spelen in de opsporing. Als LEEFH-centrum hebben we een belangrijke taak om bewustzijn onder huisartsen te vergroten en huisartsen te informeren en scholen. De diagnostiek van FH gebeurt vanuit de poli, maar kan ook door de huisarts worden gedaan. Familieonderzoek gaat natuurlijk in samenwerking met LEEFH. Daar speel ik een rol in, ik maak bijvoorbeeld een informatiepakketje voor de patiënt en zijn/haar naasten en ik vul de formulieren alvast in en start het traject op.

Blinde vlekken

Er zijn nog heel veel mensen die niet weten dat ze FH hebben. Ongeveer 43% is opgespoord. Er blijven altijd blinde vlekken, maar door het bewustzijn te vergroten, hopen we daar verandering in te brengen. ‘De regio waar wij werken is ook niet een regio waar mensen zomaar naar een dokter gaan´, vertelt Sterk. ‘We willen graag bewustwording creëren over FH’.

Rinkelende bellen bij een hoog cholesterol

‘Bij een hoog cholesterol moet een belletje gaan rinkelen´, vindt de verpleegkundig specialist. Je moet gebruikmaken van risicoinschattingsmodellen, maar ook zelf heel alert zijn. Je moet je altijd afvragen waar het vandaan komt, zo´n hoog cholesterol.

Helaas is de pers negatief over medicatie. Bovendien zitten veel mensen er niet op te wachten om medicatie te gaan slikken. Soms moet ik praten als brugman om mensen te overtuigen. Ik adviseer patiënten om medicatie te gebruiken. Als je een erfelijke variant van hoog cholesterol hebt, kun je eerder een hart- en vaatziekte krijgen. Je hebt dan echt belang bij medicatie. Een gezonde leefstijl is bij FH helaas echt niet voldoende om het cholesterol te verlagen.

Wat gebeurt er als je FH hebt?

Ineke Sterk is daar heel stellig in: ‘Indien FH onbehandeld blijft, ontwikkelt de helft van de mensen een hart- en vaatziekte rond het 50ste jaar. Mannen iets eerder dan vrouwen FH is met medicijnen een goed behandelbare aandoening. Dieet en leefstijl zijn belangrijk, maar doen echt niet genoeg. Je wilt vroeg opsporen. En je wilt voorkomen dat mensen overlijden aan een hart- en vaatziekte’.

Appen met patiënten

“Het is voor patiënten heel prettig dat er een centraal aanspreekpunt is. Dat hoort ook bij mijn rol als verpleegkundig specialist. Ik ben goed bereikbaar, onder meer via BeterDichtbij, een app waarmee ik met patiënten kan beeldbellen en appen. Laatst kreeg ik een appje van een van mijn patiënten: ‘Mijn dochter met FH is zwanger. Wat moet ze nu doen?’ Het is een taak van ons als professionals om je patiënten te informeren en te behandelen. Als LEEFH centrum volgen we de laatste landelijke ontwikkelingen op de voet, daarnaast hebben wij contact met de andere LEEFH centra in het land om van elkaar te leren. Je moet niet het wiel opnieuw willen uitvinden. Eind september komt er een nascholing voor huisartsen en praktijkondersteuners. De datum voor de patientenavond volgt!

 

 

 

tags: , ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam