Weten huisartsen genoeg van FH?

11 maart 2022

‘De bekendheid en erkenning van FH (Familiaire Hypercholesterolemie) is heel belangrijk. Daarvoor heb je ook huisartsen nodig’, vindt Anna van Ittersum van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Bij jonge patiënten kan het LDL-cholesterol normaal lijken, maar is dit voor de leeftijd toch verhoogd. Beter zou het zijn om naar de leeftijdsafhankelijke referentiewaarden te kijken, die te vinden zijn op de website van LEEFH. En dan op indicatie DNA-onderzoek aan te bieden. Het is heel belangrijk dat een belaste familie-anamnese verder wordt uitgezocht.

Inhoudelijke verdieping
Sinds 2011 werkt Anna bij het Bronovo, nu Haaglanden MC op de poli interne geneeskunde als verpleegkundig specialist (VS). Haar aandachtsgebieden zijn hypertensie, CVRM en lipiden in een poliklinische setting. Ze vertelt dat dit een zeer uitdagende baan is die veel inhoudelijke verdieping geeft, er wordt intensief samengewerkt met de internisten en andere Verpleegkundig Specialisten. Ook is er met regelmaat overleg met andere specialisme zoals cardiologen, kinderartsen en vaatchirurgen.

‘Wij willen uitblinken in onze zorg´

Anna van Ittersum

Anna van Ittersum

 

Cardiovasculair risico
Met deze poliklinische zorg onderzoekt het team een optimale behandeling van het cardiovasculaire risico. Hierbij is er ook veel aandacht voor leefstijl. De VS ziet de patiënten zelfstandig, maar bespreekt iedere patiënt minimaal één keer met de internist.

Bewustwording FH
‘Anna: ‘Huisartsen stellen een cardiovasculair risicoprofiel op bij mannen boven de veertig en bij vrouwen boven vijftig doen. Dat is te laat voor mensen met FH, dan is er al vaatschade. Bij kinderen van een ouder met FH adviseert leefh om al te testen rond hun zesde jaar, ze hebben namelijk 50 procent kans om ook de DNA-afwijking te hebben. Mensen met erfelijk hoog cholesterol hebben 3 tot 5 keer meer kans op vaatziekte dan mensen zonder FH. Door vroeg te behandelen kunnen we het risico verlagen.

Leuke baan!
‘Ik heb een hele leuke baan bij Haaglanden Medisch Centrum. We willen mensen met een hoog risico handvatten geven om gezond te leven en gezond oud te worden. Dit doen we met medicijnen, maar we hebben ook veel aandacht voor leefstijl: Een deel van de patiënten rookt of is te zwaar. “Ik ga dan met hen op zoek naar de beste manier om hun leefstijl te verbeteren”.

Uitblinken in cardiovasculaire zorg
De verpleegkundig specialist heeft, samen met het team, een heel duidelijk doel. ´We willen het contact met mensen en de kwaliteit van de zorg verbeteren. We zijn een zorgpad aan het ontwikkelen voor cardiovasculaire risicomanagement. We willen dat het hele HMC hetzelfde nastreeft. Onderlinge samenwerking is heel erg belangrijk´.

Tekst: Aefke ten Hagen
Beeld: Anna van Ittersum

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam