Isala nu ook LEEFH centrum

17 oktober 2023

Een erfelijk te hoog slecht cholesterol (Familiaire Hypercholesterolemie of FH) is een van de meest voorkomende genetische ziektes in Nederland. Onbehandeld gaat het gepaard met een hogere kans op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er goede behandelingen. Zeker als op tijd met behandeling wordt gestart zijn de lange termijn gevolgen gelukkig beperkt.

Silvia Oostveen, Verpleegkundig specialist

Nieuwe samenwerking

Vanaf september 2023 is Isala het in Overijssel gelegen ziekenhuis LEEFH centrum geworden.  Door een samenwerking met landelijke expertisecentrum LEEFH krijgt de opsporing en behandeling van FH een nieuwe impuls.

“De komende jaren gaan we samen met LEEFH ons best doen om mensen op tijd op te sporen”, zegt Sylvia Oosteen, Verpleegkundig Specialist bij de vasculaire geneeskunde.

 

Jan Westerink, Internist-vasculair geneeskundige

Nieuwe medicijnen

Familieleden van patiënten die elders in Nederland opgespoord worden, maar in de buurt van Zwolle wonen, worden ook verwezen naar de Isala. Hoewel veel mensen eenvoudig te behandelen zijn, hebben andere mensen nieuwe en minder gebruikelijke medicijnen nodig.

Ook vragen over behandeling op jonge leeftijd, effect op verzekeringen maar ook kinderwens en zwangerschap zijn hier welkom.

 

tags: ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam