Zorg voor FH vraagt tijd en aandacht

1 augustus 2024

Dr. Simone Hartong is vasculair geneeskundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Sinds kort is dit ziekenhuis een LEEFH-centrum. “Ik ben blij dat LEEFH helpt bij het informeren van patiënten.”

Simone Hartong werkt sinds 2012 als internist vasculair geneeskundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Haar specialisme is het behandelen en voorkomen van hart- en vaatziekten. Zoals bij mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH). “Op mijn poli zie ik allerlei mensen met hart- en vaat problemen,” vertelt Simone. “Met risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en mensen die al een keer iets aan hun hart- of bloedvaten hebben gehad. Ik probeer alle risicofactoren zo goed mogelijk te behandelen en mensen ervan bewust te maken wat ze zelf, vaak door middel van leefstijl, kunnen doen. Bij FH is dat een ander verhaal. Natuurlijk is ook hier een gezonde leefstijl heel belangrijk, maar alleen daarmee red je het niet. Ook medicatie is essentieel.”

Leven lang medicatie

De arts legt dit mensen niet op, maar gaat er met hen over in gesprek. “Soms stellen mensen voor dat ze eerst proberen om door hun leefstijl aan te passen hun cholesterol naar beneden krijgen. Ik vind dat altijd een prima idee. Dan kijken we daarna wat de uitkomst is. Dan volgt toch eigenlijk vaak wel medicatie, maar dan staan ze er wel achter en hebben we alles geprobeerd voordat gestart wordt. Mensen zullen dan een leven lang medicatie gaan nemen, het is belangrijk dat ze daarvoor gemotiveerd zijn.”

Samenwerking

“Sommige mensen ervaren bijwerkingen van de medicatie. Dat is erg vervelend. We gaan dan op zoek naar iets anders. Altijd met één middel tegelijk, om te kunnen zien of het effect heeft op het te hoge cholesterol. Het duurt soms even voordat het juiste gevonden is, maar altijd in samenwerking met de patiënt. Hoe hij zich voelt, is leidend.”

Nieuwe mutatie

Dr. Simone Hartong is vasculair geneeskundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Sinds voorjaar 2024 is het Albert Schweitzer ziekenhuis een LEEFH-centrum. Simone Hartong is daar blij mee. “De zorg voor mensen met FH doe ik zelf, ik heb geen verpleegkundig specialist die hen informatie geeft of helpt bij het informeren van familieleden. Ik ben heel blij dat LEEFH die taak van mij overneemt, Zodat ik me kan richten op de medische zorg. Daarnaast werkt LEEFH volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Stel dat er een nieuwe mutatie wordt gevonden, dan weet ik dat als LEEFH-centrum ook meteen. Dat geldt ook voor nieuwe soorten behandeling, of ontwikkelingen op dit gebied.” Daarnaast hoopt de vasculair geneeskundige te profiteren van het netwerk dat LEEFH biedt. “Dankzij LEEFH weet ik nu op een laagdrempelige manier collega’s te vinden met wie ik kan overleggen. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd. Het is fijn om me ook op die manier te kunnen verdiepen in dit vakgebied.”

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam