Getallen voor preventie hart- en vaatziekten

24 november 2016

hart-en-bloedvaten-leefh

 

Bent u al bekend met de 5-3-1 regel? Volgens cardioloog Janneke Wittekoek kun je met deze regel de schade aan hart- en bloedvaten voorkomen en monitoren.

“Het probleem is dat het gaat om ‘stille’ ziekten”, zegt cardioloog en medisch directeur van LEEFH Janneke Wittekoek, die al jaren aandacht vraagt voor preventie. “Je kunt een aandoening hebben aan je hart of bloedvaten zonder dat je het merkt. En als je pech hebt, is het eerste symptoom meteen een hartinfarct of een hersenbloeding.”

Mensen weten over het algemeen wel wat de risicofactoren zijn, maar zijn zich volgens Wittekoek niet altijd bewust van de mogelijkheden om die risico’s te laten monitoren om er vervolgens zelf iets aan te kunnen doen. “Ik zeg altijd: ken je getallen!”

 

tags:

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam