Jongeren maken LEEFH-video’s om FH onder de aandacht te brengen

28 maart 2023

Mag je snacken als je FH hebt? Wanneer moet je testen en waarom is roken bij FH superslecht? In 10 LEEFH-video’s leggen Indy, Danique, Aedan en Rhodé uit hoe het zit met FH. Kinderarts Bert Wiegman was de drijvende kracht achter deze voorlichtingsfilmpjes.

Op een grijze zondagmiddag zijn in Rotterdam vier jongeren bijeen om filmpjes op te nemen voor LEEFH: Indy, Danique, Aeden en Rhodé, een vriendin van Danique. Indy en Danique hebben FH, Aeden verhoogd LP(a). Op de vraag van LEEFH of zij wilden helpen om FH bij jongeren onder de aandacht te brengen, reageerden ze meteen enthousiast. Tijdens een brainstorm met de vier werd bedacht om filmpjes te maken die misverstanden de wereld uit kunnen helpen. Zoals ‘FH is de schuld van je ouders’ en ‘Als je FH hebt ben je te dik’. Op deze zondag worden de filmpjes opgenomen. “Ik vind het belangrijk om mensen te waarschuwen dat je FH kunt hebben,” vertelt Danique. “Ook al voel je er niets van, het is belangrijk medicijnen te slikken om te voorkomen dat je ziek wordt, of nog erger, een hartstilstand krijgt. Als je het vroeg weet, kun je iets doen,” zegt ze.

Koude cheeseburger

De filmpjes helpen ook om aan anderen duidelijk te maken wat FH betekent, aldus de PABO-studente. “Toen ik met mijn vrienden op vakantie ging, merkte ik dat ze niet goed wisten wat FH inhoudt. Die filmpjes kunnen daar mooi bij helpen.” Voor het oog van de camera bijt ze even later in een koude cheeseburger. Zó vies, maar alles om de boodschap over te brengen dat je met FH best wel eens wat lekkers mag eten. “Echt niet te doen,” lacht ze. “Maar goed, in het filmpje komt het vast goed over.”


Goed beeld

Kinderarts en -cardioloog ‘dokter Bert’ Wiegman luistert tijdens de opnames mee. Het moet er natuurlijk leuk uitzien, de inhoud moet wél kloppen. “Ik merk bij lezingen dat filmpjes helpen om een boodschap over te brengen,” vertelt hij. “Bijvoorbeeld die van arts-onderzoeker Shirin Ibrahim, die al op de website van LEEFH staat. Dat filmpje duurt bijna zes minuten, dat is voor jongeren best lang. Daarom vond ik het belangrijk dat er ook korte filmpjes kwamen, die geschikt zijn voor jongeren.” Als het om informatie over FH gaat, zijn zij volgens Wiegman een belangrijke doelgroep. “FH komt voor bij ongeveer 1 op de 300 mensen. De kans is heel groot dat jongeren met of zonder FH iemand kennen die het heeft. Het draagt bij aan begrip. Daarnaast willen we jongeren met FH ermee helpen een goed beeld te krijgen. Als ze al jong zijn getest, medicijnen innemen net zo gewoon voor ze is als tandenpoetsen en een gezonde, rookvrije leefstijl er helemaal in zit, moedigen deze filmpjes ze aan dat vooral te blijven doen. Ik zie dat sommige pubers het lastig vinden om al die adviezen op te volgen. Ik hoop dat deze filmpjes ze helpen het vol te houden.”

Donatie

De filmpjes konden worden gemaakt dankzij een donatie van de Apostolische Genootschap in Heemskerk. “Ik ben dankbaar dat we dankzij dit soort donaties, zulke mooie en belangrijke filmpjes kunnen maken,” besluit Wiegman.

Bekijk de filmpjes op onze website volg de socials van LEEFH deel ze vooral ook via je eigen social media!

tags: , , , ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam