Tergooi MC wordt LEEFH-centrum 

29 augustus 2023

Vanaf september 2023 heeft Tergooi MC zich als LEEFH-centrum aangesloten bij LEEFH, het Landelijke Expertisecentrum voor Erfelijkheidsonderzoek Hart- en Vaatziekten. Dit houdt in dat Tergooi MC een grotere rol gaat spelen bij de coördinatie van familieonderzoek bij patiënten met Familiaire Hypercholesterolemie in de regio.

Polikliniek Vasculaire Geneeskunde

Ruim vijf jaar heeft Tergooi MC een polikliniek voor vasculaire geneeskunde. De vasculaire geneeskunde richt zich op de gezondheid van hart en bloedvaten. Het liefst als er nog geen hart- en vaatziekten zijn opgetreden, maar als het nodig is, dan ook na het doormaken van hart- en vaatziekten. Het team binnen de vasculaire geneeskunde bestaat uit twee vasculair geneeskundigen en één verpleegkundig specialist. De samenwerking vindt plaats met medisch en verpleegkundig specialisten/physician assistent vanuit de aandachtsgebieden cardiologie, neurologie, vaatchirurgie. Het ziekenhuis vormt hiermee een “Center of Excellence” op het gebied van vaatzorg in de regio.

 

Familiaire Hypercholesterolemie

Een oorzaak van hart- en vaatziekten kan zijn een te hoog cholesterol. Al dan niet veroorzaakt door een DNA-mutatie wat leidt tot Familiaire Hypercholesterolemie. Mensen met Familiaire Hypercholesterolemie hebben als van kinds af aan een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterol kan leiden tot het ontstaan van plaque, ook wel aderverkalking genoemd, en leiden tot vernauwing van de bloedvaten en infarct. Vroege erkenning en behandeling van Familiaire Hypercholesterolemie kan schade aan hart en bloedvaten voorkomen. Op de polikliniek voor vasculaire geneeskunde van Tergooi MC sporen we de mensen en familieleden met FH op om samen te kijken of behandeling gewenst is.

 

LEEFH centrum

“Wij zijn zeer blij met de aansluiting van Tergooi MC als LEEFH-centrum bij LEEFH.” Aldus Lonneke Kamer, verpleegkundig specialist. “Door een grotere rol te spelen in de coördinatie van familieonderzoek, zullen er meer mensen bewust worden van een te hoog cholesterol en het risico dat het met zich meebrengt. De medisch en verpleegkundig specialisten van Centre of Excellence vaatzorg van Tergooi MC zullen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het streven is om zoveel mogelijk mensen, gezond oud te laten worden.”

 

Indien er sprake is van een hoog cholesterol kan de huisarts verwijzen naar de polikliniek vasculaire geneeskunde.

 

tags: , , , ,

Stichting LEEFH
Postbus 22574
1100 DB Amsterdam